• Ta med familjen på en tur till Onsala

  • Ta med familjen på en tur till Onsala

1000 km - 18 timmars bilkörning - är det en vettig satsning på ett nyförvärv? Kom till museet och bedöm själv!

2015 kontaktades Sjöhistoriska museet i Stockholm av Eric Jannerfeldt om intresse förelåg att ta över hans GKSS-eka, nr 74, "Ekan" som han inköpte i mitten av 1980-talet av en tidigare ägare. Museet var intresserat men kunde på grund av platsbrist inte ta emot ekan.
Sjöhistoriska museets sakkunnige på området fritidsbåtar, intendent Eva Berglund-Thörnblom, kontaktade undertecknad om Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala eventuellt skulle ha intresse av att ta emot ekan, som ju hade Västkusten som proveniens.
Efter ett enhälligt styrelsebeslut kunde museet meddela att vi skulle kunna tänka oss ta emot denna donation. Detta skulle bli ytterligare en värdefull komplettering till de båtar museet redan har i sina samlingar.
Måndagen den 22 februari påbörjade Mats Johansson och jag en minnesvärd resa för att hämta GKSS-ekan i Stockholm.
Resan startade 06.00 i Onsala och gick via OKQ8 i Kungsbacka, för att hämta en biltransportkärra. Det var mörkt men ett tidigt vårlikt väder låg i luften som på det småländska höglandet byttes mot ett påtagligt vinterlikt landskap med mycket snö, såväl på vägen som i omgivande natur. Ett antal förarbyten senare kom vi fram till Segel Sällskapet Brunnsviken, Stockholm, i strålande solsken där vi möttes av Eric Jannerfeldt. Klockan var nu 14.00.
En snabb okulärbesiktning av "Ekan" för att därefter börja lastningen av släpkärran med vårt nyförvärv.
Med Mats som "lastningsmästare" under Eric och mitt överinseende att allt kom med var allt klart för återfärd mot Onsala klockan 15.00.
Snabbt lämnade vi den kungliga huvudstaden på E4:an för att hinna före rusningstrafiken.
Vid Sillekrog, några kilometer norr om Nyköping, på Daisys intog vi vår första måltid för dagen - frukost/lunch/middag.
Ett antal tankningar, tillika bensträckare och förarbyten senare närmade vi oss långsamt hemorten igen. Småländska höglandet bjöd som vanligt på ett riktigt "busväder" med kraftigt snöfall som senare gick över i ett intensivt regn.
Med en hastighet av 80 km/tim blev vi ständigt omkörda av polska, bulgariska, rumänska och enstaka svenska långtradare. Detta var en ny erfarenhet för oss båda som annars brukar vara
dom som kör om dessa vägens kameler.
Med support per telefon från vår ordförande Ronny Tyrefeldt kom vi till slut fram till Båt- och Sjöfartsmuseet där portarna stod öppna för att ta emot oss och ekan. Efter en snabb urlastning med hjälp av några medlemmar var allt avklarat inom mindre än en halvtimme och vi kunde åka hem efter ett välförrättat värv. Klockan var ny 23.55.

Den Petterssonbåt vi hade i samlingarna har avyttrats för att bereda plats för "Ekan". Efter genomgång av nyförvärvet ska 74:an exponeras, eventuellt med riggad mast, i båthållen. En mindre utställning kommer att produceras där båttypen och "Ekans" historik presenteras i text och bild .
EGKSS-ekans mått: längd 4,3 - bredd 1,7 - höjd 0,95 - mast 5,9 - vikt 150 kg. Alla längdmått i meter.
Text och foto: Bert Westenberg

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Kontakt

Museet ligger vid Onsala kyrka och Kyrkby.
Adress: Hagards väg 1
439 31 Onsala
Telefon: 0300-647 60
E-postadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vägbeskrivning

vuxenskolan

 

 

Museet samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan avseende föredrag, studie- och gruppbesök, konferenser m.m.